Felpéci lakodalmi kulcsos kalács

A kulcsos kalács

A lakodalmi kulcsos kalács - Felpécen röviden kujcsosnak mondták - a lakodalmak elengedhetetlen süteménye volt régen. Receptje kissé eltér a többi kalács receptjétől. Idővel a régi recept is módosult az új alapanyagok szerint. A régi köpült vaj, vagy disznózsír helyett ma már előfordul, hogy Rama margarint tesznek a tésztába. A kristálycukor helyett "édeske a mai kor változtatása. Győry Józsefné Katinka (70) fiatal korában leste el Felpécen Csete Lajosné Falaky Jolán nénitől és Nagy Istvánné Irén nénitől a tudományt, és őrizte meg a receptet is. A lakodalmak előtt közösen készítették a vendégváró falatokat, a süteményeket, kalácsokat is. A recepteket, a fonás technikáját egymástól tanulták. Általában a rokonságból hívták az asszonyokat a sütéshez-főzéshez. Készítéskor beszélgettek, ápolták a rokoni, baráti kapcsolatokat. A hagyomány sokáig - az 1970-0980-as évekig - fennmaradt a faluban, mely szerint a megsült kalácsokat feldarabolták, szakajtóban, később kis csomagokban vitték vonuló násznép soraiban, és dobálták az út mellett nézelődő felnőtteknek, gyerekeknek. A Felpéci Tájházban egy hagyományőrző lakodalom megrendezése során elevenítették fel 2011-ben ezt a szokást, és a régiek mintájára osztogatták a kalács darabokat a falu csodálkozó, kapukban figyelő nézőinek, és kínálták hozzá üvegből a finom felpéci bort is.