Felpéci Tájház története, avagy a tulajdonlástól napjainkig.

Kis falunkban - a 2003. évben- egy országos védelem alatt álló vályogházat adtak át térítés nélkül a hagyományőrzésre nagy hangsúlyt fektető Felpécért Alapítvány számára az örökösök. Itt kezdődik az a történet, melynek folytatását a mai napi írjuk, és reméljük, még több oldalon - több éven át - folytatni tudjuk megmaradásunk érdekében. Az épület felújítása után berendeztük - helyben gyűjtött tárgyakkal, használati eszközökkel - a lakóházat. A műemléképületben kialakított tájházban nemcsak a kiállított tárgyak alkotják a kiállítást, hanem maga az épület is a múzeum szerves részének tekinthető.

Az épület múltja:

Felpécen, a Táncsics utca 18. számú házban élt néhai Hideg Sándor feleségével, néhai Babos Lídiával. Sándor bácsi 1968-ban egyedül maradt, majd 1993. novemberében ő is meghalt. A család szerette volna megtartani a házat, hogy az ősök emlékét őrizzék, és ott múzeumot hozzanak létre. A ház „valódi tulajdonosának megkeresése” évekig tartott. A végső megoldás akkor jött, amikor az örökösök - Hideg Szabolcs, és Hideg Éva - felajánlották a házat a Felpécért Alapítványnak.

Azóta a felújítás, bővítés, állagmegóvás számára jutott főszerep a tájházban. Több évig tartó felújítási procedúra a tájház létrehozását eredményezte. Mivel a felújítási terv elkészítésével egyidejűleg elkészült a bővítési terv is, két évvel a felújítási folyamat után már az új épület, a kézműves műhely is épülhetett, mely elkészülte után több funkciót is kapott a ház. Kézműves foglalkozások, honismereti oktatás-  és szakkör volt már helyiségeiben, de alkotó-, családi-, baráti közösségek is megtalálták azt a lehetőséget, melyek mindennapjaikat, a szürke hétköznapokat nyugodtabbá, tartalmasabbá tették. Egyre többen találják  meg azokat a lehetőségeket, melyet a hely kínál sokak számára.

Munkánk eredménye, hogy tájházunk 2008. évben "közérdekű múzeális kiállítóhely"-ként bejegyzésre került a múzeumok anyakönyvébe, és Felpéci Tájház néven folytatja működését. Mindehhez nagy segítségünkre volt Géber József néprajzkutató - a csanaki vőfély -,  aki szakmai elkötelezettséggel, önzetlenül segítette és segíti ma is a munkát. 2015. évtől változást remélünk a Kulturális közfoglalkoztatás révén. A Nemzeti Művelődési Intézettel kötött megállapodásnak köszönhetően hivatalosan is segítheti a munkánkat, és így néprajzos szakember veheti át a tájházvezetői feladatokat. Állandó kiállításunk, időszaki kiállításaink, honismereti oktatási program-, és tanmenet összeállítása jelzi a Felpéci Tájháznál végzett munkáját, mellyel elismerést szerezhettünk már szakmai körökben is.

rolex replika omega replika