A honismereti oktatás tanmenete

A honismereti oktatási programban kidolgoztuk a tanmenetet, az NCTA pályázati támogatásnak köszönhetően. Ezt - vázlatosan - itt megtekintheti. A programot tömbösített órákon a 4. osztályosok bevonásával kezdtük el - bízva a folytatásban. Az órák témáit a falusi élethez, az időszakoknak megfelelő munkákhoz, eseményekhez, ünnepekhez igazítottuk pedagógusok bevonásával, hogy segítse programunk más tantárgyak - irodalom, történelem, környezetismeret, ének - tanítását, a tananyagok könnyebb megértését. A tanmenet tovább hasznosítható, mivel modulonként is használható.

Január:

Ünnepekre készülve: kiskarácsony farsang  -  télen végezhető munkák falun: kerítés anyagának hasogatása,  seprűkötés, alapanyaga, eszközei: cirok, hasított vessző,  Közben ének:  A hajnali harangszónak gilinggalangója, Gyakorlat farsangi fánk készítés, fánk alapanyagok

Február:

Téma a népi bútorok, láda restaurálás - kerítés anyagának hasogatása,  seprűkötés: seprűvessző, drót, fogó, kalapács, bodtanyél,  kereszttartóhoz keményfa, Gyakorlat csiripiszli készítés, anyagok, eszközök búza csiripiszlis tál

Március:

Téma a gyümölcsfa oltásának gyakorlat bemutatása, gyakorlása

Április:

Téma:  kerítés építés a gyakorlatban a hasogatott alapanyagból - idős ember bevonásával

Május:

Téma a hagyományos építkezési módok,  Gyakorlat vesszőfonás, sártapasztás

Június:

Téma régi gyerekjátékok - Gyakorlat kenyérdagasztás, langaló sütés

Július:

Téma hagyományőrző tábor gyakorlat kézműves bemutató: fazekas, kádár, kéziszövő

Augusztus:

Téma: cseresznye szemzés gyakorlat gyakorlati bemutató

Szeptember:

Téma:  szőlő feldolgozás, Gyakorlat: szőlőtaposás, szűrés, préselés - Eszközök: taposókád, fertályvödör, hordómosó állvány, szőlőprés - Ének Érik a szőlő... Ettem szőlőt, most érik,  Tízórai kacsazsíros kenyér, szőlő, must szódával v. málnaszörp  Anyag: 4q szőlő (pasztőrözött must) - Családi nap szervezése a tanultak szerint 

Október:

Téma: Káposztasavanyítás Gyakorlat: káposzta szelése, gyalulás, eltevés hordóba, kádba, cserépedénybe  gyúrás, döngölés, fűszerezés( só, bors, torma, mustármag, köménymag, babérlevél felpéci receptek szerint) nyomatás, -  Szőlőfürtök felkötözése télire - Ének Káposzta, káposzta, téli, nyári... Kerek a káposzta... Tízórai tócsni, más néven beré tejföl, fokhagyma málnaszörp -  Családi napon ugyanez felnőttek, gyerekek együtt

November:

Téma:  ismerkedés a tájház bútoraival népi bútorok, lécvázas székek, csuhéfonás: lábtörlő, szatyor,  vadalanyok ültetése - Ének Erdő, erdő, erdő... Erdő mellett nem jó lakni Tízórai libazsír, libatepertő kemencés kenyérrel savanyúkáposztával,  gyakorlat ismerkedés a kukoricacsuhé feldolgozással gyümölcsfa alanyok ültetése iskolába és helyére eszközök fosztatlan csöves kukorica kukoricacsuhé keretek vonószék vad csemeték (alma, körte, cseresznye) ásó kapa bugyogakorsók - Családi nap

December

Téma: Karácsonyi ünnepkör: Luca Borbála Aprószentek - Ének:  A kisjézus aranyalma, Karácsonynak éjszakáján,  Pásztorok keljünk fel - Tízórai:  tejfölös v. vajas kenyér a télire eltett szőlővel túró- kőrözött kóstolás - Gyakorlat Lucabúza vetés Borbála ág szedése Aprószenteki korbács fonása Aprószenteki korbácsolás eljátszása, előre felkészülve - Eszközök kosárfűz vessző búza virágcserép alátét tejesköcsögök tejfölös csupor (gyűjteményből) - Családi nap - Programunkban megismertetjük elődeink élet-és munkakörülményeit, az évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó munkákat, tevékenységeket. Így kap kiemelt helyet az éneklés, amit a falusi ember nehéz munkája közben a munka széppé tétele érdekében tett.

A tízórait a program során azokból az ételekből - a program keretei között - biztosítjuk, amit itt készítenek el a gyerekek és a segítők, bemutatva ezzel elődeink - a mainál egészségesebb - étkezési szokásait. Ezért kapott helyet a programban a tízórai, vagy más étel elfogyasztása.

Napi program alakulása: Tájházi oktatás kezdete reggel 8 órakor. Énektanulás, hogy jobban menjen a munka. Rövid előadás az adott témáról és a végrehajtandó feladatok ismertetése Kb. 30 perc Az előirányzott feladatok elvégzése közösen, helyi idősemberek bevonásával. Tíz óra körül pihenő, tízórai, egyszerű étkek, helyi italok.

Feladatok befejezése, levezető játék, és a tanult ének begyakorlása Fél tizenkettő és dél körül hazautazás. A tantervünk minden mozzanata (ének, tízórai) szerves része a tájházi ismeretek átadásának. A gyerekek és szüleik általános fogyasztói életvitelével szemben szeretnénk megmutatni a hagyományokban gyökerező, de ma is megvalósítható, használható lehetőségeket (pl. káposztasavanyítás kicsiben stb.). Szükséges a hagyományos táplálékok ízeinek megismertetése, ellentétben a mindennapi édességekkel, csipszekkel, szintetikus üdítőkkel. A népi táplálkozás területén felgyűjtött és megismert ételek alapanyagait a falu közössége adja össze hozzájárulva oktatásunk céljának eléréséhez, erősítve a közösségi szellemet és példát mutatva egymásnak az önzetlen segítésre, mely a közösség erejét növeli a mai szekularizált világunkban.Rossz idő esetén is megtartjuk a foglalkozásokat a folyosó és a előadótér egybenyitásával.

A pályázati programidőszakában - 10 hónap - összeállt a tanmenet, és szeptembertől - decemberig tartottuk az oktatást. A programnak köszönhetően négy környékbeli falu - Kajárpéc, Gyömöre, Győrszemere és Győrszentiván - 4. osztályosait az oktatás helyszínére, a Felpéci Tájházba tudtuk szállítani, majd délben visszavinni. A tízórai és elfogyasztása is a pályázat része volt. Havonta egy szombaton Családi Nap keretében bemutatták a gyerekek szüleiknek, testvéreknek az elvégzett munkákat, amit tanultak.

Szeptember Szőlő feldolgozás Szőlőfajták, hagyományos művelési módok, szüreti munkálatok ismertetése. Eszközök megismerése, múzeumi tárgyak bemutatása. Az előkészített és előző napon megszedett szőlő feldolgozása – taposókádban kitapossák a szőlő levét, majd a fennmaradó törkölyt kipréseljük - közben ének. Friss must kóstolása Tízórai kemencében sült kenyér, kacsa illetve disznózsírral, szőlővel, víz, must, málnaszörp.

Október Káposztasavanyítás, szőlő felkötözése és felrakása a padlásra. A káposzta előkészítése, pucolása torzsák kivágása. A káposztagyalun leszeljük és a káposztás cserépedénybe, majd a családi hétvégén a káposztáskádba fűszerekkel letömjük. Tízórai tócsni - más néven beré - tejföl fokhagyma, víz v. málnaszörp. Szőlő eltevése télire: Otelló és delovári szőlőt vastag fonalra felkötözzük, minden osztály saját farúdjára akasztja, és a padlásra felvisszük. A decemberi- januári foglalkozásokon közösen elfogyasztjuk.

November Ismerkedés a tájház bútoraival: I. lécvázas székek fonatai. A kukorica növény és hasznosításának lehetőségei. Kukoricafosztás, felfűzése fentőbe. Kukoricacsuhéból pödört vékony madzaggal beszőtt székülés - készítés módjának, vetített képes bemutatása. Helybéliek segítségével megismerhetjük a szatyor és a lábtörlő készítésének menetét. A közösségi munkák velejárója a közös ének, itt kukoricával kapcsolatos dalokat, nótákat tanulunk. November lévén, Szt. Mártonra emlékezve a tízórai libazsír, libatepertő a kemencénkben sütött kenyérrel. Víz, málna v. bodzaszörp. A tavaszi gyümölcsfaoltáshoz vad alanyokat ültetünk iskolába, konténeredénybe, valamint az udvaron a helyére.

December Borbála, Luca, Aprószentek napjaihoz kapcsolódó szokások megismerése és egyes tevékenységek elvégzése. (ágszedés, búzavetés, korbácsfonás) A karácsonyi mendikálásra készülve karácsonyi énekeket tanulunk. Tízóraira aludttej, tejföl, túró: a szakaszosan, köcsögökben előkészített alapanyagokból a felsorolt tejtermékeket készítjük, és ezeket esszük.Csemegeként - vagy a kenyér mellé - megkóstoljuk a padlásra felaggatott szőlőt is.

rolex replika omega replika