Épületegyüttes

A tájház épületegyüttese

A telken a múzeumot jelentő lakóház, valamint a közösségi, hagyományőrző rendezvényeknek is helyet adó új épületrész mellett az udvaron kemence épült. A tájház így kialakult terei lehetőséget biztosítanak családi, baráti, munkahelyi közösségek rendezvényeinek lebonyolítására. Nyári napközis táborok helyszínének is alkalmas, vagy táborok egy-egy napjának lebonyolítása is megoldható itt. A nyugodt falusi környezetben az elmélkedésre, kikapcsolódásra vágyóknak is ideális helyet nyújt a Felpéci Tájház.

 

Egyéb lehetőségek a környéken

Egy Természetvédelmi területünk, az ősborókás a maga érintetlenségével télen-nyáron lenyűgöző, mely tájházunktól 800 méterre található.

Hívja meg munkatársait – családtagjaikkal együtt – egy vidám hangulatú napra a tájházunkhoz! Nálunk minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programot, csak előre egyeztetni kell az elképzeléseket, hogy az adott időpontban minden és mindenki a helyén legyen.

Nekünk kedves e hely, de a programjainkon részt vevők visszajelzései is ebben erősítenek bennünket. Hagyományos falusi vendégszeretettel várjuk a hozzánk látogatókat.

A Felpéci Tájház hely- és programkínálata

A kínálatból igény szerinti félnapos, vagy egész napos programot állítunk össze kívánság szerint, diákcsoportoknak, felnőtteknek, családoknak.

Saját programunk az 1 hetes nyári gyerektábor, amit az egyéb igényekhez igazítva – általában – júliusban, vagy augusztusban szervezünk. Ekkor más program tartására nincs mód. (2015-ben augusztus 10-15-ig tartott.)

Reménykedünk abban is, hogy helyi csoportok is felfedezik a tájházunk adta lehetőségeket, és igénybe veszik annak lehetőségeit akár önálló szervezésben, akár előre egyeztetett programokra.

Ezenkívül a jelentkező igényeit legalább az aktuális időpont előtt – időben – érdemes jelezni, megbeszélni, majd lefoglalni. Legideálisabb a május 1-szeptember 30-ig terjedő időszakban van, hétfőtől péntekig megbeszélt napon. Ekkor 20-30 fő részére tudjuk kínálni és teljesíteni a közösen összeállított, megbeszélt programot. (Az érdeklődéstől függően ½ vagy 1 naposan)

Mivel lehet eltölteni az időt?

  • A Tájház, mint muzeális épület, a XX. század elejének megfelelő enteriőrrel – bemutató: ~ 1 óra
  • Hagyományőrző kézműves bemutató és foglalkozás lehetőségei: kosárfonás, nemezelés, fafaragás, fazekasság – több tevékenység egyszerre is lehet – igényekhez igazítva
  • Íjászat – bemutató és gyakorlás a résztvevőknek
  • Bográcsozás – saját ebédfőzés, segítséggel. Bekapcsolódás, tetszés szerint – 30-60 perc
  • Lovaskocsival a faluban és környékén (12 fővel egyszerre) – ½ vagy 1 órás túra
  • Séta a természetvédelmi területre, az ősborókásba (sík terület) – 1,5 – 2 óra
  • Séta a Sokorói domboldalon – borkóstoló a helyi pincéknél igény szerinti időben
  • A helyi önkormányzati gazdaság (mezőgazdasági termelés, és helyi feldolgozás) megtekintése – 1 óra
  • Műemlék templomok – evangélikus, katolikus -meglátogatása, vezetéssel, vagy anélkül, igény szerint

A tájház épülete maga is muzeális érték. A benne látható tárgyak, eszközök helyi gyűjtésből származnak. A kézműves bemutatókat, foglalkozásokat az új részben, vagy a pergola alatt hozzáértő személyek tartják.
Igény szerint be lehet kapcsolódni, kipróbálni a fogásokat, a technikát, kisebb tárgyak is elkészülnek ilyen alkalmakon, ami hazavihető.

A bográcsozást háziasszonyok segítik. Ki-ki annyit vesz részt benne, amennyit szeretne. A pergola alatt 30 fő, vagy az épületben 2×15 fő kényelmesen elfér.

A lovaskocsi fedett. Szemerkélő esőben sem kell lemondani az élményről, komolyabb esőben más elfoglaltságot keresünk, csupán az időpontot fontos egyeztetni, mint ahogy a túrázós, a gazdaságot bemutató programok esetében is. Borkóstolót ez esetben is tudnak a gazdák a tájháznál tartani, amennyiben erre igény mutatkozik. A programokat a Tájházban illetve a településen belül tájházi szakemberekkel, és kisegítőkkel valósítjuk meg.

Felpéctől északra a megyeszékhely, Győr, (22 km), számos látnivalóval, termálfürdővel. Délre Pápa található (25 km) – kékfestő múzeuma, református temploma érdemes látványosság, termálfürdője van.

Create your account